Zes miljoen kilo staal onder brug A12

De brug in de snelweg A12 over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht wordt versterkt met ruim 6 miljoen kilo staal. Stalen balken van ruim 100 meter lang worden zaterdag op pontons aangevoerd vanuit Krimpen aan de IJssel en Kinderdijk. Het Amsterdam-Rijnkanaal is vanwege die operatie zaterdag gestremd voor de scheepvaart.

Rijkswaterstaat renoveert de Galecopperbrug, zoals de op één na drukstbereden brug van Nederland heet. De brug krijgt onder andere een zwaarder wegdek. Om dat te kunnen dragen is versterking van de brug nodig.

De pontons met de stalen balken vertrekken zaterdagochtend vroeg richting Utrecht. Vanaf 15.00 uur is te zien hoe drijvende kranen de loodzware zogeheten voorspanliggers langs de brug plaatsen. Rijkswaterstaat heeft daarvoor bij het gebouw Westraven een speciaal uitkijkpunt ingericht.

In juli wordt de brug bijna een meter opgevijzeld. Daarna gaat Rijkswaterstaat op de A12 aan het werk. Tot eind van het jaar zal daardoor ernstige verkeershinder op de snelwegen bij Utrecht ontstaan, waarschuwt de dienst. Ook zal het kanaal nog enkele keren gestremd zijn.

(c) Staalnieuws.nl / ANP